Nieuws
Consumentenbond: 'Kant-en-klaar maaltijden te zout en ongezond'
Online aanbieders van kant-en-klare maaltijden claimen vaak dat hun maaltijden gezond zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat veel van dit soort tafeltje-dek-je maaltijden te veel zout, geen volkorengranen en/of te weinig groente bevatten. Eén ...
Lees meerOnderzoek wijst uit: eetdrang een van de grootste uitdagingen bij afvallen
Een van de grootste uitdagingen als je je gewicht wilt aanpakken is het omgaan met cravings, een onweerstaanbare drang om te eten. Je hersenen blijven dan een signaal geven om te eten als beloning voor stress, negatieve emoties of andere spanningen. Ongezonde voeding, een ...
Lees meer'Hersen-darm as speelt mogelijk rol bij glutengevoeligheid'
Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als ...
Lees meerIs veganistisch eten de sleutel tot een gezonde oude dag?
Wat is het effect van een volledig plantaardig voedingspatroon op de (spier)gezondheid van 65-plussers? Onderzoeker Jacintha Domić van Wageningen University & Research gaat dit uitzoeken in een groot onderzoek en is daarbij vooral geïnteresseerd in het effect op de ...
Lees meerZoveel zout zit er in kruidenmixen
Weet jij hoeveel zout er in je favoriete kruidenmix zit? Het Voedingscentrum nam ter gelegenheid van World Salt Awareness Week – dit jaar van 15 tot en met 21 mei – zes kruidenmerken uit de supermarkt onder de loep. Hieruit blijkt dat zo’n kruidenmix tot ...
Lees meerStress en slaapproblemen bij groot deel studenten
Het is weer schoolexamentijd, een spannende periode voor scholieren én hun ouders. Dit soort hectische periodes zullen daarna nog wel vaker voorkomen. Ook studenten ervaren vaak stress tijdens hun studie en de tentamenweken, met soms darm- en slaapproblemen tot gevolg.
Lees meerNVWA: 'Allergeeninformatie moet beter bij horeca'
Bij 60 procent van de bedrijven in retail, horeca en ambacht worden klanten onvoldoende geïnformeerd of en welke allergenen er in gerechten zijn verwerkt. Dit moet beter, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het kan voor mensen met een allergie of intolerantie ...
Lees meerRuim 2,5 miljoen Nederlanders deden afvalpoging in 2022
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben het afgelopen jaar iets ondernomen om af te vallen. In totaal hebben ze daarbij €300 miljoen aan afslankproducten en diensten uitgegeven. Van de diëten, was het koolhydraatarme dieet vorig jaar het populairst.
Lees meer'64 procent Nederlanders kiest brood op kleur'
64 procent van de Nederlanders geeft aan brood op kleur uit te zoeken. En bijna 30 procent van de mensen is het eens met de stelling ‘hoe donkerder het brood, hoe gezonder.’ Dit terwijl kleur helemaal niet bepalend is voor de ingrediënten en voedingswaarde. ...
Lees meer'Leg ongezond assortiment en aanbiedingen aan banden'
Consumenten kopen niet méér gezonde producten als die in de aanbieding zijn of op ooghoogte liggen en de ongezonde producten onderin het schap. Er zijn wettelijke maatregelen nodig om mensen echt te kunnen verleiden tot het kiezen voor gezondere voeding.
Lees meer